Vägglöss sprider sig i begagnade möbler!

21 Mars
2014


Varning till alla loppisfyndare! Den besvärliga skäktan har rapporterats öka drastiskt de senaste åren. Med så mycket som 1000% sen bara 2008. Anticimex har gått ut med en varning att man noggrant ska undersöka begagnade möbler innan man tar med dem hem. Särskilt ifall du inte vet var de kommer ifrån.

De 4-5 mm stora krypen tycker om att gömma sig i mörka springor, skarvar och under lister; speciellt i sovrumsmöbler. De känner på sig när människor, eller "värddjuret", ligger och sover på natten, och passar därför på att krypa fram och suga ens blod. Det kan resultera i en allergisk reaktion av irritation, klåda och utslag; för att inte tala om den psykiska terrorn av att vara smörgåsbord åt insekter!

Vägglusen är ett av det värsta skadedjuren i Sverige, och en ordentlig sanering av ett infekterat hem kan ta upp till två månader. Redan i år har Anticimex gjort omkring 9000 saneringar, och ännu fler väntas. Vem vill bli tvungen att tälta eller bo på balkongen i 2 månader?

I brist på föda kan den gå i dvala i upp till ett år. Då är den inte tjockare än ett kreditkort och mycket svår att upptäcka. Vägglusen gömmer sig gärna i alltifrån sängar till soffor, tavelramar, gardiner, rullstolar, radioapparater och brandvarnare. Källa: Anticimex.com

Det vill säga att nästan vadsomhelst; på allt från blocket till uteloppis; kan hushålla en gömma av av dessa demoner som kan växa och sprida sig till flera tusentals inom bara några veckor. Nästan enda sättet att upptäcka dem är att hitta dess avföring i form av små svarta prickar kring där de lever. Annars måste du vänta tills du märker knappnålsstora blodfläckar i dina lakan en vacker morgon.
Så, någon mer än jag som inte tycker att en Lusmarknad låter särskilt lockande?