Hur man tapetserar med EasyUp-tapeter

4 Mars
2015


Att sätta upp sina egna tapeter behöver inte vara särskilt komplicerat. Det enda som krävs är att man har rätt verktyg, genomför alla förberedelser korrekt och sen gör jobbet med ett litet mått försiktighet och tålamod. Vi har läst flera guider och plockat ut det bästa från var och en, och sedan samlat alla steg i processen i den ordning de kommer. Vi har bl.a. tagit mycket hjälp av Tapetshopens guider!

Checklista: Verktyg

Lod eller vattenpass: Hjälper till att sätta upp tapeterna rakt.

Tumstock och blyertspenna: För att måtta och märka upp tapeterna.

Roller och pensel: För applicering av lim på vägg och tapeter.

Tapetkniv: För att kunna skära till tapeterna rakt och snyggt.

Tapetverktyg, -borste eller -spackel: Så du kan släta ut tapeten och förhindra luftbubblor.

Hink med vatten och tvättsvamp: Till att torka bort överflödigt lim.

En stol eller Pall: Så att du når hela vägen upp till taket.

Belysning: Du måste ha bra ljus för att kunna se vad du gör i rummet.

Checklista: Material

Tapeter (så klart), men var noga med att alla tapetrullar har samma tillverkningsnummer, och att du har tillräckligt många rullar för att täcka den tänkta ytan. Det är lätt hänt att man får en rulle med nyansskillnad, vilket kommer skära sig mot resten av tapeten.

Tapetklister som fungerar med dina tapeter. Easy-Up brukar behöva så kallat Non-Woven lim. Om du blandar eget tapetklister så behöver du så klart också en hink till det. Guide till hur man blandar tapetklister här.

Räkna med cirka en liter tapetklister per rulle tapet, så borde det räcka.

Förberedelser

Först måste du kontrollera väggarna i rummet du ska tapetsera. Sitter det redan fem lager tapet på väggen måste dessa tas bort om du vill ha ett bra resultat. Här finns en enkel guide till hur man tar bort tapet.

Sedan måste du se till att väggen är helt jämn. Detta kan du göra genom att spackla över gamla tapetskarvar, spik- och borrhål och sprickor och annat. Se också till att väggarna är rena och torra innan du börjar med din tapetsering.

Slutligen bör du skruva loss kåporna på eluttag och strömbrytare i rummet – men se till att bryta strömmen först! När du tapetserar sätter du helt enkelt tapetremsan över eluttaget, och skär sedan en öppning i tapeten när du fått den på plats; helst medan den fortfarande är fuktig. Vattnet i tapetklistret är strömförande, så elen måste vara avslagen tills du är klar med uttaget.

Tapetsering

Den första remsan

1. Börja med att välja ut en plats för den första tapetremsan. För bäst resultat kan du börja vid en dörr, ett fönster eller i ett hörn. EasyUp tapeter är normalt sett 53 centimeter i bredd, så nästa steg blir att mäta ut hur mycket plats den första tapetremsan kommer ta, och markera detta med en blyertspenna. Här är det bra att ha ett vattenpass eller lod för att se till att det blir rakt.

2. Dags att måla lim på väggen. Ta en lagom mängd lim på din roller och måla ut cirka två till tre tapetremsors bredd på väggen. Ta sedan din pensel och måla på extra i hörn, vid taket och vid lister.

3. Placera din Easy-Up rulle på golvet, precis under platsen där du ska fästa den. Dra upp tapeten till taket, gärna några centimeter mer än vad som behövs. Se till att kanten följer linjen du ritade ut, och fäst försiktigt tapeten i limmet uppifrån och ner.

4. När tapetremsan är på plats tar du ditt tapetverktyg och slätar ut tapeten för att få bort luftbubblor. Även här får du bäst resultat om du jobbar uppifrån och ner.

5. När tapeten sitter som du vill ha den tar du din tapetkniv och skär bort de extra centimetrarna längs med taket och golvlisten.

6. Blöt din svamp i vatten och torka bort överflödigt lim från tak, list, skarv och om det har kommit lim på utsidan av själva tapeten.

Resten av rummet

Nu är faktiskt den svåraste biten avklarad. Resten av dina tapetremsor går enkelt att sätta upp längs med kanten på den förra. Och har du valt en tapet med mönsteranpassning så ser du också till att mönstret passar med den första remsan. Sedan upprepar du bara steg 2 till 6, och målar lim på väggen, placerar tapetremsan, slätar ut den, tar bort lim och skär längs tak och list.

När du ska tapetsera runt dörrar och vid fönster kan du skära loss lite mindre bitar av tapeten för att göra det lättare att fästa. Annars är det bara att applicera remsorna från golvet som vanligt.