Dansk tapethistoria ställs ut på Nationalmuseet i Köpenhamn

18 September
2014


Bent Karlby: Bjørneklo, Danske Tapetfabrikker, 1945. Foto Lise Johansson.

Nationalmuseet i Köpenhamn finns mängder av permanenta utställningar från alla tidsperioder – från stenåldern och medeltiden till modern dansk historia – med utställningsobjekt i form av bland annat mynt och leksaker. Utöver det permanenta utbudet gästas museet av tillfälliga utställningar av alla dess slag. Just nu pågår en utställning vid namn Tapet i tiden som, likt namnet antyder, berättar de danska tapeternas historia.

De flesta danska hem pryds idag av tapeter och just tapeter har haft en stor inverkan på Danmarks designutveckling. Tapetproduktionen kom igång på allvar i och med 1800-talets industrialisering och höll en stark ställning i alla danska hem fram till 1970-talet. Under 30-talet inledde danska tapetfabriker, konstnärer och arkitekter ett samarbete med målet att höja standarden i dansk heminredning och göra det möjligt för danskarna att köpa kvalitetsvaror inför tapetseringen av sina hem. 

Tapeter blev en markör för kvalitet i Danmark och konstnärligheten garanterade både kvalitet och ett tidsbeständigt uttryck. De danska tapetmönstren följde rådande trender; allt från funktionalism till mer abstrakta mönster under 1950- och 60-talen, av vilka alla finns representerade i den unika utställningen.

Tekniken har gått framåt sedan dess och idag är det både billigt och enkelt att få sin vägg tapetserad. Om man vill kan man både använda sin egna foton som tapet. Läs mer om fotokonst, väggutsmyckning och fototapeter nedan:
 

http://www.photowall.se/photo-wallpaper

http://www.bgafotobutik.se/


Tapet i tiden är ett måste för alla med ett intresse för inredning, dansk design eller tapetkonsten som sådan. Utställningen avslutas den 14 september 2014.